Akne

Akne on tulehduksellinen ihosairaus, joka johtuu tavallisesti liiallisesta talinerityksestä tai ihon paksuuntumisesta. Liiallinen talintuotanto tukkii ihohuokoset, jolloin infektion riski kasvaa. Akne ilmenee papuloina, pustuloina, komedoina ja valkopäinä. Akne on usein perinnöllinen ja sen syntyyn vaikuttaa myös hormonaalinen ehkäisy. Aknea esiintyy useimmiten murrosiässä, mutta se voi puhjeta myös aikuisiällä.
Akne voi oireilla kasvojen lisäksi selässä, rintakehässä ja käsivarsissa. Akneen on saatavilla erinäisiä lääkityksiä, joista tunnetuimpia ovat sisäiset antibiootit, kuten tetrasykliini ja lymesykliini. Aknen itsehoitoon ei ole juuri muita keinoja, kuin pitää huolta ihon huolellisesta puhdistamisesta ja kosteuttamisesta.

Atooppinen iho

Atooppinen iho on kuiva ja mahdollisesti laikukas – mikäli iho kutisee, on kyse atooppisesta ihottumasta. Atooppinen ihottuma on ihotulehdus, johon liittyy kuivuus, hilseily ja punaiset laikut. Iho saattaa halkeilla ja ärtyä. Atooppisen ihon kotihoito on tärkeää ja sitä tulee puhdistaa ja kosteuttaa säännöllisesti. Puhdistukseen voidaan käyttää voidetta puhdistustuotteen sijaan, jolloin ihon kosteustasapaino säilyy myös puhdistuksen ajan. Jos iholla on tulehdusta, lisätään ihonhoitoon lisäksi kortisonivoide. Valohoidon on huomattu helpottavan atooppisen ihon oireita.
 

Couperosa

Couperosassa ihon verisuonten seinämät ovat heikot. Hiusverisuonet ovat laajentuneet, minkä seurauksena iho punoittaa. Couperosassa ihon verenkierto on heikentynyt, minkä vuoksi iho reagoi herkästi ja palautuu rasituksesta hitaasti. Couperosa on lähinnä kosmeettinen haitta ja se on usein perinnöllistä. Muita couperosan aiheuttajia ovat mm. alkoholi, voimakkaat mausteet, liiallinen auringossa oleilu, tupakointi, sairaudet ja ihon paleltuminen. Erityisesti lämmönvaihtelut ovat haitallisia couperosalle ja niitä tulisikin välttää. Lisäksi iho tulee suojata esimerkiksi saunassa, auringossa ja pakkasella. Couperosan oireita voi lievittää rauhoittavilla, vahvistavilla ja hellävaraisilla hoitotuotteilla sekä katkenneita pintaverisuonia voi poistaa esimerkiksi kosmetologin suorittamalla lämpöneulauksella. 
 

Dermis

Dermis eli verinahka sijaitsee epidermiksen alla. Dermis tuo iholle kestävyyttä ja toimiikin ihon tukijana. Ihon aistireseptorit sijaitsevat dermiksessä.
 

Elastaani

Elastaani on ihon luontainen proteiini, joka auttaa ihoa pysymään kimmoisana, kiinteänä ja nuorekkaana.
 

Epidermis

Epidermis eli orvaskesi on ihon uloin kerros. Epidermiksen tärkein tehtävä on toimia ihon suojana ulkoa tulevaa rasitusta vastaan.
 

Herkkä iho

Toisin kuin usein mielletään, herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon ominaisuus. Herkkä iho reagoi helposti erinäisiin ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten hoitotuotteisiin, auringonvaloon, lämmönvaihteluihin ja mekaaniseen rasitukseen, kuten kosketukseen. Herkkä iho voi olla ärtyisä tai kosketusarka ja punastuminen on herkälle iholle ominaista.
 

Ihotyypit

Ihotyyppejä on neljä; kuiva iho, normaali iho, sekaiho ja rasvainen iho. Ihotyyppi ei säily aina samana, vaan se voi vaihtua ajan myötä. Ihotyypin määritteleminen helpottaa oikeiden ihonhoitotuotteiden ja -rutiinien valinnassa.
 

Kollageeni

Kollageeni on ihon luontainen proteiini, joka auttaa ihoa säilymään joustavana. Kollageeni on ihon tärkein rakennusaine.
 

Komedo

Komedo tunnetaan myös nimellä mustapää tai ihomato. Komedo on talirauhasen tukkiva tulppa, joka koostuu talista ja sarveissoluista. Tumma väri, eli ”mustapää” ei ole likaa, vaan elimistö tuottaa itse tumman sävyn tulpan pintaan.
 

Kuiva iho

Yksi neljästä ihotyypistä. Kuiva iho on usein kiristävä ja siinä saattaa esiintyä hilseilyä. Kuiva iho on ohut, joskus paperimainenkin ja siinä ei esiinny epäpuhtauksia. Kuivan ihon ihohuokoset ovat hyvin pienet, lähes huomaamattomat. Iholla saattaa esiintyä kuivuudesta johtuvia pintajuonteita tai miliumeja.
 

Kystinen akne

Kystisessä aknessa ihoon muodostuu onteloimaisia, tulehtuneita märkäpäitä. Kystinen akne luokitellaan vaikeaksi akneksi ja se voi olla hyvin kivulias. Ontelot voivat jättää ihoon arpia. Kystisen aknen hoito kuuluu lääkärille.
 

Milium

Milium on pieni, valkoinen luufinni, joka sisältää keratiinia. Miliumia ei pysty puristamaan, vaan se tulee puhkaista. Miliumia ei tule puhkaista itse, vaan häiritsevät miliumit voi käydä poistamassa kosmetologilla. Miliumit johtuvat tavallisesti ihon kuivuudesta ja niitä voidaan ennaltaehkäistä mm. huolehtimalla ihon kosteustasapainosta.
 

Normaali iho

Harvinaisin neljästä ihotyypistä. Normaali iho on sileä, tasainen ja pehmeä, eikä siinä ilmene juurikaan epäpuhtauksia. Ihohuokoset ovat pienet ja ihonsävy on tasainen. Normaali iho ei kiristele, rasvoitu tai ärry.
 

Papula

Papula on punoittava kiinteä näppy, joka on yleensä koholla. Papulaa ei voi puristaa, eikä siitä erity nestettä.
 

POD

POD on lyhenne sanasta perioraalidermatiitti, joka tarkoittaa suunympärysihottumaa. Sen aiheuttajista ei ole varmuutta. Suunympärysihottuma on samankaltainen, kuin rosacea. Ihottumassa iholla esiintyy pieniä märkäpäisiä näppyjä tiheästi suun ympärillä, mutta se saattaa oireilla myös silmien ulkonurkissa. Ihottumalle tavanomaiset näpyt voivat kutista tai kirvellä. Ihottumaa voi hoitaa huolehtimalla alueen huolellisesta puhdistamisesta, mutta mikäli oireet eivät helpota tai ne häiritsevät päivittäistä elämää, tulee hoidosta olla yhteydessä lääkäriin.
 

Pustula

Pustula on punoittava märkäpäinen näppy. Pustulan kärjessä on yleensä valkoinen talipää ja puristettaessa se erittää tulehdusnestettä tai talia.
 

Rasvainen iho

Yksi neljästä ihotyypistä. Rasvaisen ihon tunnuspiirteitä ovat liiallinen talintuotanto, laajentuneet ihohuokoset ja paksuuntunut iho. Iho on tavallisesti öljyinen erityisesti T-alueelta, mutta iho voi kuitenkin tyypiltään olla rasvainen, vaikka se olisikin paikoitellen kuiva. Rasvaisen ihon hoidossa on tärkeää muistaa riittävä ihon kosteuttaminen, sillä mikäli ihoa yritetään niin sanotusti kuivattaa öljyisyyden hillitsemiseksi, yrittää iho korjata tilanteen omatoimisesti työntämällä lisää omia öljyjä ihon pintaan.
 

Rosacea

Rosacea eli ruusufinni on voimakkaasti punoittava tulehduksellinen ihottuma, jota tavataan useimmiten 30-50 vuotiailla naisilla. Ruusufinni sijoittuu useimmiten kasvojen keskiosaan, erityisesti nenään ja poskipäille. Punoituksen lisäksi iholla on märkäpäitä ja näppyjä, jotka eivät kuitenkaan sisällä talia, kuten esimerkiksi aknessa. Verisuonet näkyvät ihossa selvästi. Ruusufinni oireilee säännöllisesti ja useimmiten voimakkaimmat oireaallot osuvat kevättalveen. Alkoholi, kahvi, lämmönvaihtelut ja voimakkaat mausteet voivat pahentaa oireita. Rosacea-iho tulee aina suojata aurinkosuojalla.
 

Sekaiho

Yleisin neljästä ihotyypistä. Sekaiho on usein yhdistelmä eri ihotyyppejä; sekaiholla saattaa esiintyä sekä kuivia alueita, normaalia ihoa, sekä ihon rasvoittumista. Sekaiholle on yleistä, että rasvoittuminen ja/tai ihon epäpuhtaudet sijoittuvat kasvojen T-alueelle, kun taas poskien iho saattaa olla normaali tai kuiva.
 

Vitamiinit

Vitamiinit ovat tärkeä osa ihon hyvinvointia.
A-vitamiini edistää ihon hyvinvointia ja tervettä solutuotantoa.
B-vitamiini tasapainottaa ihoa ja ehkäisee ihon liiallista rasvoittumista. B-vitamiinien puutos voi kuitenkin näkyä ihon kuivuutena sekä suupielten haavautumisena.
C-vitamiini kirkastaa ihoa ja toimii osaltaan myös juonteiden ennaltaehkäisijänä, erityisesti kollageeniin yhdistettynä.
CoQ10 eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen antioksidantti, jota muodostuu ihossa luonnollisesti. Q10 suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja se on tärkeä osa solujen toimintaa. Q10 ennaltaehkäisee ihon ikääntymistä.
D-vitamiini parantaa ihon immuunijärjestelmää ja tuottaa lisäksi peptidejä, jotka poistavat ihotulehdusta. D-vitamiinista on apua erityisesti atooppisen ihon ja epäpuhtaan ihon hoidossa.
E-vitamiini suojaa ihoa ja häivyttää ihon punaisuutta. E-vitamiini edistää myös ihorasitusten, kuten tulehdusten ja ärsytysten paranemista.