Mitä on luonnonkosmetiikka?
Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka raaka-
Luonnonkosmetiikassa pyritään kunnioittamaan ympäristöä, sekä terveyttä. Tuotteiden pakkausmateriaaleissa suositaan ekologisia, kierrätettäviä materiaaleja, sekä vähentämällä pakkausjäte minimiin.
Luonnonkosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita ovat:
* Luonnonöljyt ja luonnonvahat
* Kasviuutteet ja -mehut
* Kuivatut ja jauhetut kasvinosat
* Eteeriset öljyt
* Levät
* Suolat ja sokerit
* Erilaiset savet
* Mineraalit meikkituotteissa
* Tietyt eläinperäiset aineet, kuten mehiläisvaha, hunaja, maito, lanoliini (Huomio: kaikki luonnonkosmetiikka ei sovellu vegaaneille)
* Biokemian keinoin valmistetut aineet, näitä ovat muun muassa ksantaanikumi ja etanoli
Aidon luonnonkosmetiikkatuotteen tulee aina täyttää sertifioidulle luonnonkosmetiikalle asetetut kriteerit.
Mitä tarkoittavat luonnonkosmetiikan erilaiset sertifikaatit?
Sertifiointi tarkoittaa sitä, että valmistajasta riippumaton asiantuntijataho on todennut, että tuote on valmistettu ja pakattu luonnonkosmetiikan vaatimusten mukaisesti.
Sertifikaatin avulla kuluttajan on helpompi valita aitoa, tiukat kriteerit täyttävää luonnonkosmetiikkaa luotettavasti. Luonnonkosmetiikan kriteerit muualla maailmassa voivat poiketa Euroopan vallitsevista kriteereistä. Yleisimmin tunnettuja sertifikaatteja Euroopassa ovat Ecocert, BDIH, NaTrue, Cosmebio, EcoGarantie, ICEA, Soil Association ja AIAB. Eurooppalaisten sertifikaattien kattojärjestönä toimii COSMOS, joka on perustettu vuonna 2010. Sen tarkoitus on luoda sertifikaateille kansainvälistä tunnettuutta.
Koska muualla maailmassa luonnonkosmetiikan kriteerit saattavat poiketa Euroopassa vallitsevista kriteereistä eikä tuotteilla välttämättä ole eurooppalaista sertifikaattia, jolloin sitä on vaikea luotettavasti tunnistaa luonnonkosmetiikaksi. Silti tuote saattaa olla täysin kriteerit täyttävää ja luonnonkosmetiikaksi hyväksyttävää ellei jopa parempaakin. Katso tästä lisää tietoa eri sertifikaateista
Eurooppalaisen sertifikaatin saaneen tuotteen valmistuksessa tulee aina suosia luonnollisia raaka-aineita (100 % aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä, kasviuutteita) ja öljyjen ja rasvojen tulee aina olla kasviperäisiä. Kaikkien kasviraaka-aineiden tulee olla mahdollisimman tarkoin luomuviljeltyjä tai kerättynä luonnonvaraisista kasveista valvotuilta alueilta. Tuotteen luomuraaka-aineen osuutta voi vähentää villinä kasvavat kasvit, jotka eivät välttämättä saa luomusertifikaattia. Tuotteiden tulee olla 100 % vapaita synteettisistä rasvoista, hajuste- ja väriaineista ja niissä tulee aina suosia mietoja ja kasviperäisiä emulgaattoreita sekä pesutensidejä. Muun muassa alkyylisulfaatit (Sodium Lauryl Sulfate ja Sodium Laureth Sulfate) sekä etyksoloidut raaka-aineet, mitkä tunnistaa kirjainyhdistelmistä PEG tai PPG, ovat kiellettyjä. Tuotteissa ei sallita synteettisten UV-filttereiden tai synteettisten antioksidanttien käyttöä.
Mikä on luonnon- ja luomukosmetiikan ero?
Luomukosmetiikka on yksi luonnonkosmetiikan ryhmä ja se eroaa luonnonkosmetiikasta siten, että luomuraaka-aineiden minimimäärä on tarkasti määritelty.
Mitkä ovat luonnonkosmetiikan sekä ns. normaalin kosmetiikan erot?
Niin luonnonkosmetiikka kuin ns. normaalikosmetiikkakin (synteettisiä raaka-aineita sisältävä kosmetiikka) noudattavat molemmat kosmetiikan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Tuotteiden tulee olla lainsäädännön mukaan ihmiselle turvallisia oikein käytettyinä.
Ero on siinä, ettei luonnonkosmetiikassa saa käyttää synteettisiä hajusteita, -väriaineita, -säilöntäaineita, -antioksidantteja, alkyylisulfaatteja, PEG- ja PPG-yhdisteitä, maaöljyperäisiä raaka-aineita eikä UV-filttereitä. Luonnonkosmetiikka pyrkii toiminnassaan ajattelemaan ja toimimaan luontoa säästäen ja mahdollisimman ekologisesti.
Tuotteen kyljessä lukee Ingredients, mitä tämä tarkoittaa?
Ingredients eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients tarkoittaa tuoteselostusta raaka-aineista, joita tuote sisältää. Raaka-aineiden nimet voivat olla latinaksi ja / tai englanniksi. Tuoteselosteessa tuotteen ainesosat ilmoitetaan pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta alkaen. Aineet, joiden pitoisuus on alle 1 %, voidaan ilmoittaa missä tahansa järjestyksessä.
Miksi minun kannattaa käyttää luonnonkosmetiikkaa?
Tuotteet ovat ihoystävällisiä ja niillä on kokonaisvaltainen hoitovaikutus. Luonnonkosmetiikassa käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja nämä ovat iholle juuri sopivassa muodossa, mikä taas tarkoittaa parempaa imeytyvyyttä ja hoitavuutta iholle. Eteeriset öljyt ovat olleet käytössä jo muinaisesta Egyptistä saakka kauneudenhoidossa ja tukevat ihmisen ja ihon hyvinvointia. Luonnonkosmetiikassa käytettävien kasviuutosten kautta saadaan hyödynnettyä kaikki kasvin hyvät ominaisuudet ja aktiivi-aineet.
Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä ihminen altistuu vähemmän synteettisille kemikaaleille ja voi välttää synteettisten raaka-aineiden aiheuttamia terveyshaittoja, esimerkiksi säilöntäaine-allergioita. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa on huomioitu koko tuotteen elinkaari ja näin ollen ekologisuus korostuu ja kosmetiikan tuotannon ja käytön aiheuttamat ympäristöhaitat on minimoitu. Luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää eläinkokeita, joten eläimiin kohdistuva haitta vähenee. Luonnonkosmetiikan käyttäjä on sosiaalisesti vastuullinen ja edistää raaka-ainetuottajien työllistymistä ja oikeudenmukaista palkkausta.
Miten tuotteiden turvallisuus taataan, jos tuotteen säilömisessä ei saa käyttää synteettisiä säilöntä-aineita?
Luonnonkosmetiikassa tuotteen säilyvyyden takaamiseksi käytetään luonnossa esiintyviä säilöntäaineita ja näitä ovat:
* Benzoic Acid
* Sodium Benzoate
* Potassium Sorbate
* Sodium Salicylate
* Benzyl Alcohol
Säilyvyyttä edistäviä sallittuja ainesosia ovat:
* Dehydroacetic Acid
* Glucose Oxidase
Nämä ainesosat ovat siis täysin sallittuja ja takaavat tuotteiden säilymisen ja turvallisen käytön tarkoituksen mukaisessa käytössä. Eteerisillä öljyillä on myös säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia.
Mitä tarkoittaa biodynaaminen tuotantotapa?
Biodynaaminen tuotantotapa tarkoittaa tuotantotapaa, jossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lannoituksessa käytetään kompostia tai muita orgaanisia aineita.
Jos tuote on valmistettu esimerkiksi 94 % sertifioiduista raaka-aineista, mitä muut jäljelle jäävä 6 % tuotteesta ovat?
Tuote sisältää sertifioitujen ainesosien lisäksi ainesosia, joita ei voi sertifioida, tällainen on esimerkiksi vesi.
Sopiiko luonnonkosmetiikka herkälle/allergiselle iholle?
Tuotteiden sopivuutta ei voida varmasti taata ihon ollessa herkkä tai allerginen. Herkkä iho on yleensä myös kuiva, joten kosteuttavat ja ravitsevat tuotteet tekevät iholle hyvää. Ihon reagoidessa johonkin kosmetiikkatuotteeseen, välittömästi tai pidemmällä aikavälillä tulee kääntyä lääkärin puoleen ja mahdollisesti tehdä allergiatestaus, jotta allergian aiheuttaja pystytään jäljittämään. Tämän jälkeen tuotteiden valitseminen helpottuu.
Ihon ollessa herkkä/allerginen tulee suosia ihonhoitotuotteita, jotka rauhoittavat ihoa. Rauhoittavia raaka-aineita ovat esimerkiksi Aloe Vera, lakritsinjuuri, kamomilla, kehäkukka, ruiskaunokkivesi ja ruusuvesi.
Ihoa ravitsevia raaka-aineita ovat erilaiset öljyt, muun muassa jojoba-, helokki- ja avokadoöljyt. Sheavoi ja kaakaovoi ovat myös ihoa ravitsevia.
Synteettisten UV-filttereiden, eli aurinkosuoja-aineiden käyttö luonnonkosmetiikassa on kiellettyä. Luonnollinen vaihtoehto on mineraaliaurinkosuoja. Mitä eroa niillä sitten on?
Luonnonkosmetiikassa käytetään fysikaalisesti ihon pinnalla toimivia aurinkosuoja-aineita. Fysikaalisesti toimivat aurinkosuojat eivät imeydy ihoon, vaan luovat iholle UV-säteiltä suojaavan kalvon ja heijastaa säteet pois iholta. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat hyvin siedettyjä ja sopivat näin lapsillekin.