Punastuttaako?

Punastuttaako?

Couperosa - suomalaisille tyypillinen iho-ongelma

 

Punoittavat posket, näkyvät pintaverisuonet… Iho punoittaa erityisesti saunomisen, kuntoilun, pakkasen tai auringon jäljiltä – kuulostaako tutulta? Kyseessä on todennäköisesti couperosa – iho-ominaisuus, joka on tuttu erityisesti meille suomalaisille.

Taipumus couperosaan voi olla perillinen – couperosa ilmaantuu usein ihotyyppiin, joka on ominaisuuksiltaan heikko, ohut ja herkkä. Toisin kuin usein luullaan, couperosassa verisuonten seinämien verenkierto on heikentynyt – ei voimistunut. Heikosti virtaava veri pakkautuu suoniin, mikä aiheuttaa ihon punoituksen. Iholla näkyvät pintaverisuonet ovat usein pieniä, jo katkenneita pintaverisuonia.

 

Couperosan hoito

 

 

 

Couperosa ei ole vaarallinen ja se onkin lähinnä kosmeettinen, mutta usein myös kiusallinen haitta. Couperosaa voi kuitenkin hoitaa ja hillitä rauhoittavilla ja kosteuttavilla tuotteita, sekä tietyin hoitolahoidoin (mm. lämpöneulaus, jossa katkennut pintaverisuoni puhkaistaan, jotta pakkautunut veri pääsee pois suonesta ja sen seurauksena suoni katoaa näkyvistä)

Tärkeintä couperosan hoidossa on kuitenkin ennaltaehkäisy: iho tulee suojata erityisen hyvin haitallisilta lämmönvaihteluilta, joita ovat mm. aurinko, pakkanen ja sauna. Auringossa ihoalueet tulee suojata korkealla suojakertoimella ja välttää liiallista auringossa oleilua. Pakkaselta iho kannattaa suojata esimerkiksi meikkivoiteen avulla ja saunomisen ajaksi kasvoille laitettava kasvonaamio estää lämmönvaihtelua iholla ja liiallisen ihon kuumenemisen. Naamioksi soveltuu erityisesti kosteuttavat ja rauhoittavat naamiot, siinä missä savipohjaiset, puhdistavat naamiot eivät ole paras valinta niiden kuivuvien ominaisuuksiensa vuoksi. 

 

Hoida hellästi sekä muista kosteutus

 

Couperosan hoidossa tulee välttää ihon liian rajua mekaanista käsittelyä, joita ovat mm. liian voimakkaat puhdistustuotteet, rakeelliset kuorinnat, liian voimakas ihon hankaus esim. pyyhkeellä ja ihon puristelu. Couperosan kannalta on erityisen tärkeää, että ihon kuorimiseen ei käytetä rakeellisia tai rajuja kuorintoja, sillä ne voivat katkoa lisää pieniä pintaverisuonia ja pahentaa tilannetta. Couperosa-iho kannattaa taputella pyyhkeellä hellästi kuivaksi puhdistuksen jälkeen. Lisäksi esimerkiksi runsas alkoholin käyttö lisää couperosan oireita. Couperosa-iholle sopivat erityisesti rauhoittavat ja kosteuttavat ihonhoitotuotteet ja ainesosista mm. kehäkukka, kamomilla, ruusu ja lakritsinjuuri ovat omiaan rauhoittamaan iho-oireita.

 

 

Kysyttävää couperosasta? Ota yhteyttä asiakaspalvelu@naturelle.fi.

Naturellen aseet couperosaa vastaan löydät TÄSTÄ.