Kuoritko ihosi mikromuovilla?

Kuoritko ihosi mikromuovilla?

Kauniit kevätkasvot Luet nyt Kuoritko ihosi mikromuovilla? 2 minuuttia Seuraava Rasvaisen ihon hoito

 

Mikromuovit - kasvoilta lautaselle?

 

Oletko tullut koskaan ajatelleeksi, mitä mekaanisten kuorintojen sisältämät rakeet ovat ja mistä ne ovat peräisin? Toisin kuin luonnonkosmetiikassa, synteettisessä kosmetiikassa on hyvin yleistä, että kuorintavoiteiden rakeet ovat mikromuovia – alle 5mm läpimitaltaan olevia muovirakeita, jotka tuotetta huuhdellessa päätyvät viemäriin ja sitä kautta vesistöihin. Muovisaasteista on kehittymässä todellinen ongelma jätevedenpuhdistamoille, sillä mikrokokoisia rakeita on mahdotonta suodattaa täysin vedestä.

Vesistöihin lasketut mikromuovit päätyvät parempiin suihin – eliöt syövät huomaamattaan muovinkappaleita ravintonsa seasta ja loppujen lopuksi muovien on mahdollista välittyä vedenelävien kautta myös ihmisten lautasille. Lisäksi mikromuovihiukkaset keräävät itseensä suuren määrän ympäristömyrkkyjä, jotka imeytyvät myös eliöihin niiden niellessä bakteeripesäkkeen virkaa toimittavia mikrohiukkasia.

 

 

Salakavala muovi

 

Miksi muovia käytetään kosmetiikassa? Selitys on yksinkertainen ja ennalta-arvattava – muovin tuotanto on edullista. Kosmetiikassa muovia saattaa sisältää selkeiden rakeellisten kuorintojen lisäksi mm. ripsivärit ja kynsilakat. Monet kosmetiikkayritykset ovat viime aikoina alkaneet korvata muovia vaihtoehtoisilla ainesosilla, sillä yhä useammat ympäristömerkit ovat kiristäneet ehtojaan muovin käyttöä koskien – mm. Joutsenmerkki on kieltänyt muovin käytön tuotteissa täysin jo vuonna 2013.

Erilaisia rakeissa käytettyjä muoviyhdisteitä on olemassa useita satoja, joten tavallisen kuluttajan on mahdotonta tunnistaa tuoteselosteisiin merkityt muoviperäiset ainesosat. Muovin tunnistamiseen voi hyödyntää esimerkiksi mobiilisovellusta CosmEthics, jolla voidaan lukea tuotteiden EAN-koodeja ja filtteröidä ei-toivotut ainesosat.

 

 

Millä mikromuovi voidaan korvata?

 

Mekaaninen kuorinta on ihanteellinen kuorintamuoto tietyille ihotyypeille. Muovin sijaan käytettävät luonnolliset ainesosat kuorivat yhtä ihoa yhtä tehokkaasti, mutta huomattavasti hellävaraisemmin, sillä ne eivät raavi ihonpintaa joustamattoman muovin lailla.

Luonnonkosmetiikan rakeet ovat tavallisesti savihippua, luomusokeria, karkeaa suolaa tai siemenjauhetta – kaikki luonnosta peräisin olevia ainesosia, jotka myös päätyvät takaisin luontoon haittoja (tai huonoa omatuntoa) aiheuttamatta.

Naturellen mekaaniset kuorinnat eivät koskaan sisällä muovia tai muovijohdannaisia. Tutustu kuorintoihimme tästä linkistä.